personal journals

Bun profesor,înțelepte vorbe,cu respectarea lor e mai greu,din păcate

  Un profesor de filosofie stătea în fața clasei având pe catedră câteva lucruri.
     Când ora a început, fără să spună un cuvânt, a luat un borcan mare de maioneză gol, pe care l-a umplut cu mingi de golf. I-a întrebat pe studenți dacă borcanul este plin și aceștia au convenit că era.
Profesorul a luat atunci o cutie cu pietricele pe care le-a turnat în borcan, scuturându-l usor.
     Pietricelele au umplut golurile dintre mingile de golf. I-a întrebat din nou pe studenți dacă borcanul era plin iar aceștia au fost de acord că era.
Profesorul a luat după aceea o cutie cu nisip pe care l-a turnat în borcan. Firesc,nisipul a umplut de tot borcanul. I-a întrebat din nou pe studenți cum stătea treaba iar aceștia au răspuns în cor "pliiin"!
Profesorul a scos de sub catedră două cești cu cafea pe care le-a turnat în borcan umplându-l de aceastã dată definitiv. Studenții au râs.
    "Acum" a spus profesorul după ce hohotele s-au domolit, "aș dori să întelegeți că acest borcan reprezintă viața voastră. Mingile de golf reprezintă lucrurile importante pentru voi, familia, copiii, sănătatea, prietenii și pasiunile voastre, și că dacă totul ar fi pierdut în afară de acestea, viața voastră ar fi tot plină."
"Pietricelele sunt celelalte lucruri care contează pentru voi,
serviciul, casa, mașina, iar nisipul e restul lucrurilor mărunte"
"Dacâ veți începe cu nisipul," a continuat el "nu veți mai avea unde să puneți mingile de golf și pietricelele".
"La fel și în viață, dacă îți irosești tot timpul și energia pentru lucrurile mici, nu vei avea niciodatã timp pentru lucrurile importante pentru tine."
     "Acordã atenție lucurilor importante pentru fericirea ta…… Joacă-te cu copiii, fã-ți controale medicale periodic, ieși în oraș la cină, joacă golf, vei avea suficient timp altă dată să faci curat sau să repari cine știe ce dispozitiv . Ai, în primul rând grijă de mingile de golf, ele conteazã cu adevărat. Stabilește-ți prioritățile, restul e doar nisip."
Unul dintre studenți a ridicat mâna interesându-se ce reprezentau cele două cãni de cafea. Profesorul a zâmbit "Mă bucur că întrebi asta,ele vor doar sã arate că, oricât de plină ar părea viața ta, e loc întotdeauna pentru două căni de cafea, împreună cu un prieten."

Author: admin

1 thought on “Bun profesor,înțelepte vorbe,cu respectarea lor e mai greu,din păcate

Leave a Reply

Your email address will not be published.